-
يكشنبه, ۱۷ دی ۱۴۰۲، ۰۵:۳۰ ب.ظ
-
۲۸۳
پژوهش اخیر محققان دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نشان میدهد تخمیر سبوس ذرت میزان ترکیبات فنولی و خاصیت آنتیاکسیدانی آن را بهبود میبخشد.
پایگاه خبری کافه دانشگاهیان -به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران مطالعات اخیر پژوهشگران گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه تهران حاکی از آن است که تخمیر بستر جامد سبوس ذرت، ترکیبات فنولی آن را به بیش از پنج برابر افزایش میدهد.
استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران،(دکتر سید هادی رضوی ) درباره اهمیت غذایی سبوس ذرت گفت: «سبوس ذرت فراوانترین محصول جانبی صنایع ذرت است که شامل لایههای بیرونی دانه ذرت از جمله پری کارپ، تستا و لایه آلرون، به همراه ۲۵-۱۰ درصد نشاسته است. سبوس ذرت یک ماده خوراکی ارزانقیمت است که برای دام و طیور مورد استفاده قرار میگیرد در حالی که حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی ارزشمندی مانند استرولهای گیاهی، فیبرهای رژیمی، کاروتنوئیدها و ترکیبات فنولی است.»
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، درباره ضرورت بهبود خواص سبوس ذرت توضیح داد: «اگرچه سبوس ذرت دارای مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنولی است اما حدود ۸۵ درصد این ترکیبات به صورت نامحلول و متصل به سلولز، همیسلولز، لیگنین، پکتین و پروتئینهای ساختاری دیواره سلولی هستند. این اتصال، میتواند اثر منفی بر روی زیست دسترسی این ترکیبات فنولی داشته باشد.»
وی در ادامه گفت«در این مطالعه برای بهبود میزان ترکیبات فنولی و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی سبوس ذرت، از روش تخمیر بستر جامد با استفاده از باکتریهای لاکتوباسیلوس رئوتری و لاکتوباسیلوس پلانتاروم استفاده شد. فرایند زیستی تخمیر بستر جامد میزان کل ترکیبات فنولی (Total Phenolic Content) سبوس ذرت تخمیر شده را ۴۱۲ درصد نسبت به نمونه کنترل افزایش داد. بالاترین مقدارTPC پس از ۴۸ ساعت تخمیر به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده، فعالیت آنتیاکسیدانی اندازهگیری شده از طریق روشهای مختلف (DPPH، ABTS و ORAC)، در نمونههای سبوس ذرت تخمیر شده بیشتر از نمونه کنترل بود.»
دکتر رضوی همچنین افزود: «در فرایند تخمیر بستر جامد، باکتریهای لاکتیکی میتوانند از طریق آنزیمهای خاص، ترکیبات زیست فعال با ساختار پیچیده را به سادهترین شکل آزاد خود تبدیل کنند و از این طریق سبب افزایش غلظت اسیدهای فنولی در نمونه تخمیرشده شوند. طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) نشان داد که فرایند تخمیر باعث تجزیه برخی از پیوندهای استری در ساختار سبوس ذرت میشود که میتواند منجر به آزاد شدن اسیدهای فنولی متصل به ساختار دیوارهی سلولی شود.»
استاد دانشگاه تهران درباره نتایج این پژوهش گفت: «این مطالعه نشان داد که تخمیر بستر جامد روشی مؤثر برای افزایش ترکیبات فنولی سبوس ذرت است و میتواند به بهبود فعالیت آنتیاکسیدانی سبوس ذرت کمک کند.»
این پژوهش در قالب رساله دکتری مهدی اکبری،استاد دانشکده مهندسی علوم زیستی دانشکدگان علوم و فناوریهای میانرشتهای، و با همکاری دو پژوهشگر از دانشگاه والنسیا، در آزمایشگاه زیستفرآوری و زیستسنجش دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران انجام شده است.
نتایج این تحقیق، به تازگی از سوی الزویر در نشریه LWT به چاپ رسیده و از طریق پیوند زیر دستیافتنی است:


مینا : این توهین دولت به ملت است ...
ریاست جمهوری چهاردهم و چالش های پیش روی دکتر مسعود پزشکیان
جذب هیات علمی فناور
پیشنهاد ایجاد «هاب شهر هوشمند» در دانشگاه تهران
ارتقای هیات علمی از مقاله محوری صرف خارج شد.
پذیرش دانشجوی دکتری و دستیاری دامپزشکی در دانشگاه تهران
جذب هیات علمی در دانشگاههای غیرانتفاعی
برنامه زمانی ثبتنام و برگزاری آزمونهای سراسری سال 1402
گفتارهایی در مدیریت استراتژیک منتشر شد
اقتصادی طلا، سکه و ارز ۱۳ آذرماه / جهش قیمتها در بازار طلا و ارز
تغییرزمان بر گزاری آزمون کارشناسی ارشد و دکتری 1403
برگزاری دوره فشرده فلسفه و کلام اسلامی به زبان انگلیسی
«خانه هوشمند آینده» فنآوری هوش مصنوعی و اینترنت نسل پنجم
جزئیات دریافت مجوز فعالیت برای ون کافهها | فقط ۸۵ ون کافه مجوزدار در تهران فعالیت میکنند
علم فقط برای علم نیست، بلکه برای حکمرانی است
ورود دانشگاه آزاد به شبکه تولید برق با ساخت نیروگاه خورشیدی
علیرضا لچینانی کاندیدای دوره دواردهم مجلس شورای اسلامی