بایگانی ارديبهشت ۱۴۰۲ :: پایگاه خبری کافه دانشگاهیان

پایگاه خبری کافه دانشگاهیان

دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

برای تبلیغات در پایگاه خبری کافه دانشگاهیان بزرگترین پایگاه اطلاع رسانی دانشگاههای کشور با شماره 09101308639 تماس حاصل فرمایید Image

عزم بنیاد ملی نخبگان برای افزایش حمایت از نخبگان حوزه فرهنگ و ادب

  • ۱۵۰

قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در بازدید از نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: تولید آثار فرهنگی بخش مهمی از رسالت الگوسازی و تکریم از نخبگان علمی و فرهنگی کشور به شمار می‌رود و امیدواریم بزودی با ایجاد سازوکارهای مناسب، بستر افزایش حمایت بنیاد از نخبگان حوزه فرهنگ و ادب فراهم شود.

به گزارش کافه داننشگاهیان ، ناصر باقری‌مقدم قائم ضمن بازدید از سی‌و چهارمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ دیدار و گفت‌وگو کرد.

باقری‌مقدم در بخشی از این برنامه ضمن بازدید از غرفه‌های دانشجویی، انتشارات فارس، انتشارات انقلاب اسلامی، مکتب حاج قاسم، مرکز ارتباطات مردمی ریاست‌جمهوری و ... بر ضرورت برگزاری رویدادهای ملی و بین‌المللی در حوزه فرهنگ و لزوم بسط و گسترش آثار مکتوب به‌ویژه در حوزه نخبگان تاکید کرد.

وی سپس با حضور در بخش رسانه‌های نمایشگاه به گپ‌وگفت با اهالی رسانه پرداخت و با اشاره به برخی محصولات فرهنگی بنیاد ملی نخبگان، گفت: تولید آثار فرهنگی بخش مهمی از رسالت الگوسازی و تکریم از نخبگان علمی و فرهنگی کشور به شمار می‌رود و امیدواریم بزودی با ایجاد سازوکارهای مناسب، بستر افزایش حمایت بنیاد از نخبگان حوزه فرهنگ و ادب فراهم شود.

به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان، دیدار و گفت‌وگوی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بخش دیگری از این برنامه بود که در آن دو طرف بر لزوم افزایش تعامل دو مجموعه بنیاد ملی نخبگان و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کردند و مقرر شد، ضمن افزایش همکاری‌های مابین، در راستای هم‌افزایی در حمایت از نخبگان فرهنگی برنامه‌ریزی مناسب صورت گیرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

تاریخ خبر: 1402/02/30

کد خبرنگار: 892520125- ( سامان بیات ترک)

شماره خبر: 12

بازگشت بیش از یک‌هزار و ۲۹۲ هکتار زمین دولتی به بیت المال در سال ۱۴۰۱

  • ۱۵۲

سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن از بازگشت بیش از یک‌هزار و ۲۹۲ هکتار زمین دولتی به بیت المال در سال ۱۴۰۱ خبر داد.

 

به گزارش پایگاه خبری کافه دانشگاهیان، ارسلان مالکی سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن با اعلام اینکه در سال ۱۴۰۱ تنها بخشی از دادنامه‌های صادره به نفع دولت بیش از یک‌هزار و ۲۹۲ هکتار از اراضی دولتی احصا شده است، گفت: باید از تلاش مجدانه تمامی همکاران ادارات حقوقی ستادی و استانی برای تحقق چنین ثروتی برای دولت قدردانی کرد.

مالکی همچنین از تعیین تکلیف بیش از ۱۵ هزار پرونده جاری در محاکم در سال گذشته خبر داد و افزود: این میزان صدور رای از مجموع بیش از ۲۳ هزار جلسه دادرسی به دست آمده است.

به گزارش روابط عمومی سازمان ملی زمین و مسکن، وی همچنین میزان اراضی رفع تصرف شده در سال گذشته را بیش از ۴ هزار هکتار ارزیابی کرد.

به گفته سرپرست سازمان ملی زمین و مسکن تهیه و ابلاغ ۱۱ فقره تیپ قرارداد واگذاری و تهیه و تنظیم پیش‌نویس آئین‌نامه‌های اجرایی مورد عمل سازمان از دیگر اقداماتی بوده که در اداره کل حقوقی و قراردادهای سازمان ملی زمین و مسکن انجام شده است.

منبع: پایگاه خبری وزارت راه وشهرسازی

۶ خرداد؛ برگزاری ملاقات عمومی رئیس و اعضای هیأت رئیسه دانشگاه تهران در محل باشگاه دانشجویان

  • ۱۴۳

مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی دانشگاه تهران اعلام کرد که دهمین دوره ملاقات عمومی رئیس و اعضای هیأت رئیسه دانشگاه تهران در روز شنبه ۶ خرداد ماه ۱۴۰۲ برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دهمین ملاقات عمومی و صمیمانه ریاست دانشگاه و اعضای هیأت رئیسه با ذی‌نفعان در روز شنبه ۶ خرداد ماه ۱۴۰۲ از ساعت ۱۴ تا ۱۷ در محل باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار می‌گردد.

اعضای محترم هیأت علمی، کارکنان ارجمند، دانشجویان گرامی دانشگاه و سایر ذی‌نفعانی که علاقمند به طرح مسائل و ارائه پیشنهادات در ملاقات حضوری با ریاست و معاونان دانشگاه هستند، می‌توانند از ساعت ۸ صبح روز دوشنبه، اول خرداد ماه تا پایان وقت اداری روز چهارشنبه، سوم خرداد ماه از طریق سامانه http://sd.ut.ac.ir (درگاه میز خدمت الکترونیک) نسبت به ثبت درخواست خود اقدام نمایند.

لازم است ثبت‌نام‌کنندگان در روزهای پنج‌شنبه، ۴ خرداد و جمعه، ۵ خرداد ماه جهت اطلاع از وضعیت درخواست خود، به سامانه ثبت‌نام مراجعه نمایند. همچنین متقاضیان شرکت در ملاقات عمومی، مدارک و مستندات لازم را در روز نشست به همراه داشته باشند و ۲ روز پس از برگزاری نشست، مدارک خود را از طریق دبیرخانه مرکز حوزه ریاست و روابط عمومی بازپس گیرند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، کلیه ذی‌نفعان داخل و خارج دانشگاه تهران می‌توانند با مراجعه به سامانه یادشده فوق نسبت به ثبت‌نام اقدام نمایند.

یادآوری می‌شود ثبت‌نام حضوری پیش‌بینی نشده است و صرفاً متقاضیانی که درخواست خود را از طریق سامانه اعلام‌شده ثبت می‌کنند موفق به حضور در نشست ملاقات عمومی می‌شوند.

منبع: پایگاه خبری-تحلیلی دانشگاه تهران

نگرانی خالق «چت‌ جی‌پی‌تی» از آسیب هوش مصنوعی به جهان

  • ۱۵۷

سم آلتمن مدیر عامل OpenAI، در جلسه سنا آمریکا گفت: بدترین ترس من این است که ما از جانب فناوری، آسیب قابل توجهی به جهان وارد کنیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری کافه دانشگاهیان ، سم آلتمن مدیر عامل OpenAI، شرکت خالق ربات چت هوش مصنوعی ChatGPT ، همانطور که در اولین حضور خود در کنگره آمریکا شهادت داده بود: "تنظیم هوش مصنوعی (AI) ضروری است". روز سه‌شنبه در سخنانی با کمیته قضایی سنا گفت که از وضع نرده‌های محافظ نظارتی برای این فناوری حمایت کرد تا به این وسیله مزایای هوش مصنوعی در عین به حداقل رساندن مضرات ممکن شود.

آلتمن در اظهارات آماده شده خود گفت: ما فکر می‌کنیم که مداخله نظارتی دولت‌ها برای کاهش خطرات مدل‌های قدرتمندتر بسیار مهم است.

خالق چت‌جی‌پی‌تی عنوان کرد: بدترین ترس من این است که ما از جانب فناوری، آسیب قابل توجهی به جهان وارد کنیم.

آلتمن گفت دولت آمریکا ممکن است الزامات خاصی را برای توسعه و انتشار مدل‌های هوش مصنوعی در نظر بگیرد. او همچنین استدلال کرد که چارچوب‌های موجود مانند بخش ۲۳۰، که براساس آن پلتفرم‌ها نسبت به محتوایی که کاربرانش پست می‌کنند مسئولیتی ندارند، راه درستی برای تنظیم سیستم نخواهد بود.

آلتمن گفت: برای یک فناوری بسیار جدید، ما به یک چارچوب جدید نیاز داریم.

آلتمن و گری مارکوس، استاد ممتاز روانشناسی و علوم عصبی در دانشگاه نیویورک در این جلسه، خواستار ایجاد یک آژانس نظارتی جدید برای این فناوری شدند. مارکوس استدلال کرد که هوش مصنوعی پیچیده است و به سرعت در حال حرکت است از این رو "آژانسی که وظیفه تمام وقت آن" تنظیم این فناوری است بسیار مهم است.

در طول جلسه استماع، سناتور‌ها شباهت‌هایی بین رسانه‌های اجتماعی و هوش مصنوعی مولد و درس‌هایی که قانون‌گذاران از شکست دولت در اقدام در تنظیم پلتفرم‌های اجتماعی آموخته بودند، ترسیم کردند.

این جلسه در حالی برگزار شد که کارشناسان و متخصصان اخلاق هوش مصنوعی مشهور و معتبر، از جمله محققین سابق گوگل، دکتر تیمنیت گبرو، که سرپرستی تیم هوش مصنوعی اخلاقی این شرکت را برعهده داشت، و مردیث ویتاکر، زنگ خطر را در مورد پذیرش سریع هوش مصنوعی مولد به صدا درآورده‌اند و در مورد این فناوری بحث می‌کردند.

سناتور‌های جاش هاولی و ریچارد بلومنتال گفتند که این جلسه تنها اولین قدم برای درک این فناوری است.

آلتمن گفت که OpenAI در حال ساخت ابزار‌هایی بود که روزی به برخی از بزرگترین چالش‌های بشریت مانند تغییرات آب و هوایی و درمان سرطان رسیدگی می‌کند، درحالی  سیستم‌های فعلی هنوز قادر به انجام این کار‌ها نیستند.

اما او معتقد است که مزایای ابزار‌های به کار گرفته شده تا کنون به شدت بیشتر از خطرات است و گفت که شرکت آزمایش‌های گسترده‌ای را انجام می‌دهد و سیستم‌های ایمنی و نظارت را قبل از انتشار هر سیستم جدیدی اجرا می‌کند.

آلتمن گفت: OpenAI بر این باور بنا شد که هوش مصنوعی توانایی بهبود تقریباً همه جنبه‌های زندگی ما را دارد، اما همچنین خطرات جدی ایجاد می‌کند که برای مدیریت آن باید با هم کار کنیم.

تاریخ خبر: 1402/02/27

کد خبرنگار: 892520125- ( سامان بیات ترک)

شماره خبر: 8

ورود دانشگاه آزاد به شبکه تولید برق با ساخت نیروگاه خورشیدی

  • ۱۹۲

مدیر پروژه‌های انرژی در دانشگاه‌ آزاد اسلامی از ورود به شبکه تولید برق با ساخت نیروگاه خورشیدی خبر داد و گفت: این دانشگاه به‌منظور حرکت به سمت دانشگاه سبز باید بهره‌وری از انرژی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را سرلوحه کار خود قرار دهد.

به گزارش کافه دانشگاهیان: امیرسعید شیرانی مدیر پروژه‌های انرژی در دانشگاه‌ آزاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، در مورد جزئیات تفاهم‌نامه دانشگاه آزاد با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: امضای این تفاهم‌نامه ماحصل ۸ ماه تعامل بین مجموعه دانشگاه و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر (ساتبا) بوده است. این تفاهم‌نامه همکاری، دو محور اصلی دارد که یک محور، ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی درمجموع دانشگاه‌ها و محور دیگر، بهره‌وری انرژی در دانشگاه آزاد است. 

شیرانی بیان کرد: با ابلاغ قانون رفع موانع تولید، تعرفه‌های برق به سمت واقعی و گران‌تر شدن پیش می‌رود. از یکسو دانشگاه آزاد در کل کشور یکی از مصرف‌کننده‌های بزرگ برق است و از سوی دیگر، احداث نیروگاه‌های خورشیدی به زمین و فضای وسیع نیاز دارد که خوشبختانه از این نظر دانشگاه آزاد زمین‌های زیادی دارد؛ بنابراین دانشگاه می‌تواند از ظرفیت خود استفاده و برای واحد‌ها و بخش‌های بیرونی مثل صنایع در حوزه تولید برق نقش‌آفرین باشد.

وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی اگر می‌خواهد به سمت دانشگاه سبز حرکت کند، باید بهره‌وری از انرژی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را سرلوحه خود قرار دهد و در این تفاهم‌نامه ذکر شده است که نیروگاه‌های کوچک زیر ۳ مگاوات در واحد‌های دانشگاهی تأسیس و مورد بهره‌برداری قرار گیرد و برق تولیدی را به شبکه تزریق یا به‌صورت خودتأمین استفاده کند.

شیرانی در پاسخ به این سؤال که آیا هزینه تأسیس و نگهداری این نیروگاه‌ها، گران تمام خواهد شد یا خیر؟ گفت: نیروگاه‌های خورشیدی نسبت به سایر نیروگاه‌ها هزینه نگهداری بسیار پایین‌تری دارند، زیرا هیچ قطعه متحرکی ندارند و برخلاف توربین یا موتور ژنراتور که متحرک هستند و هزینه نگهداری بالا و گروه تخصصی لازم دارند، نیروگاه‌های خورشیدی تقریباً نگهداری خاصی نمی‌خواهند. نیروگاه‌های خورشیدی به‌غیراز یک هزینه اولیه برای تأسیس و زمین وسیع که بتوان صفحات خورشیدی را در آن نصب کرد، هزینه خاصی ندارند و به مدت ۲۰ سال بدون آنکه هزینه چندانی برای نگهداری احتیاج داشته باشند می‌توانند مورداستفاده قرار گیرند.

شیرانی تصریح کرد: دانشگاه آزاد اگر می‌خواهد نقش خود را در کشور به‌عنوان دانشگاه پیشرو در عرصه علم و فناوری ایفا کند باید در حوزه‌های مختلف ورود کند که یکی از حوزه‌های مهم «انرژی» است؛ بنابراین استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی در شعب مختلف دانشگاه آزاد اسلامی و در نزدیکی مراکز صنعتی می‌تواند به این هدف کمک کند؛ به این صورت که دانشگاه برق موردنیاز خود را تا حدی تأمین و علاوه بر آن برای شرکت‌های صنعتی انرژی پایدار تولید کند.

شیرانی با اشاره به یکی از مشکلات زمستان تأکید کرد: یکی از مشکلات ما در زمستان سال گذشته، استفاده نیروگاه‌ها از مازوت بود، زیرا گاز موردنیاز را نداشتند و مجبور به استفاده از مازوت بودند که باعث آلودگی هوا می‌شد؛ بنابراین بهره‌برداری از «انرژی تجدیدپذیر خورشیدی» به‌عنوان یک انرژی ارزان‌قیمت و پاک می‌تواند به محیط‌زیست کمک کند.

تاریخ خبر: 1402/02/25

کد خبرنگار: 892520125- ( سامان بیات ترک)

شماره خبر: 7

معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری خبر داد / به‌زودی دانش‌بنیان‌ها می‌توانند دارایی نامشهود خود را وثیقه بانک کنند

  • ۱۶۸

معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در اولین نشست خبری خود از ارتقای شیوه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان و تغییر دسته‌بندی‌ آنها خبر داد و اعلام کرد که با این ارزیابی جدید، میزان رشد شرکت‌های دانش‌بنیان بهبود می‌یابد.

روح‌الله دهقانی فیروزآبادی از ورود ابزارهای جدید برای جذب سرمایه‌ بخش خصوصی برای تأمین مالی اکوسیستم دانش‌بنیانی کشور نیز گفت و اینکه در تلاش‌اند با تشکیل صندوق‌های خطر‌پذیر مردمی، سرمایه بخش خصوصی سنتی را در کنار سرمایه دولتی وارد این اکوسیستم کنند.

او ورود سرمایه خارجی به این اکوسیستم را هم از الزامات دانست و تأکید کرد که در تلاش‌اند در همکاری استراتژیک با چند کشور خوب دنیا مسیر ورود سرمایه‌گذاری خارجی به کشور را باز کنند. یکی دیگر از خبرهایی که دهقانی فیروزآبادی در این نشست خبری به «کارنگ» داد، تدوین قانونی از طرف کمیسیون اقتصاد است که دارایی‌های نامشهود شرکت‌های دانش‌بنیان به‌عنوان وثیقه‌ این شرکت‌ها مورد قبول بانک‌ها واقع شود.

از سوی دیگر او در واکنش به محدودیت‌های اینترنتی که باعث مشکلات زیادی برای تیم‌های دانش‌بنیانی و استارتاپی شده، اعلام کرد که با همکاری وزارت ارتباطات در حال شکل‌دادن به مراکز نوآوری در مناطقی مانند پارک پردیس یا منطقه ویژه پیام هستند تا تیم‌های علاقه‌مند به‌صورت کاملاً حرفه‌ای از بالاترین سطح شبکه ارتباطی کشور استفاده کنند.

ارتقای ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان
روح‌الله دهقانی فیروزآبادی در ابتدای نشست خبری خود از سیاست‌های جدی دولت در بحث رشد اقتصاد شرکت‌های دانش‌بنیان گفت و اینکه برای افزایش بهره‌وری هیچ راهی جز حرکت به سمت دانش‌بنیانی نیست. او تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان کشور را نزدیک به هشت هزار و ۵۰۰ شرکت اعلام و تأکید کرد که با این حال سهم اقتصاد شرکت‌های دانش‌بنیان از GDP کشور پایین است و باید با برنامه‌ریزی افزایش یابد.

او همچنین از ارتقای ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و گفت:‌ «از سال ۱۳۸۹ که قانون حمایت از مؤسسات دانش‌بنیان تصویب شد تا سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۱ ، ۱۲ سال است که این قانون اجرا می‌شود. این قانون هم نکات مثبت و منفی خودش را دارد. سال گذشته قانون جهش دانش‌بنیان نیز تصویب شد. این دو قانون در کنار هم می‌توانند دستمایه تغییر نظام ارزشیابی شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور باشند.»

معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری ادامه داد: «دوشنبه آینده در جلسه کارگروه شورای راهبردی فناوری‌ها و محصولات دانش‌بنیان، پیش‌نویس طرح نظام جدید ارزیابی دانش‌بنیان‌ها که با استفاده از نظرات و تجربیات و نکات منفی و مثبتی که خود دانش‌بنیان‌ها بازخورد داده‌اند، بررسی خواهد شد. پیش‌بینی می‌کنیم اجرای این نظام جدید که بر سه اصل اندازه و تأثیرگذاری شرکت، کیفیت موضوعی که روی آن کار می‌کنند و رشد شرکت استوار است، تا آخر ازدیبهشت‌ماه به صورت آزمایشی پیاده‌سازی شود.»

به باور او این نظام جدید ارزیابی جذابیت‌های خاص خودش را دارد و می‌تواند مسیر رشد شرکت‌های دانش‌بنیان را ارتقا دهد.»

تغییر در روش‌های تأمین مالی دانش‌بنیان‌ها
در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری در بخش استارتاپی کشور محدود به تأمین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان توسط دولت بوده است. تاکنون هم این سرمایه‌گذاری‌ها و اعطای وام و حمایت‌های دیگر منجر به ایجاد استارتاپ‌های موفق و بزرگ نشده و معدود استارتاپ‌های بزرگ هم باقی‌مانده از سرمایه‌گذاری‌های خصوصی هستند که یک دهه پیش رخ داده است.

به باور بسیاری از فعالان اکوسیستم دانش‌بنیانی سیاست‌گذاری‌های تأمین مالی دولت باید در این زمینه تغییر کند؛ موردی که معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری نیز بر آن تأکید دارد.

دهقانی فیروزآبادی در پاسخ به کارنگ در مورد اینکه آیا قرار نیست سیاست‌های دولت در بخش نوآوری کشور برای تأمین مالی تغییر کند و تنها به سرمایه‌گذاری دولتی تکیه نکند، گفت:‌ «قطعاً سرمایه‌گذاری بخش دولتی به تنهایی یک سرمایه‌گذاری شکست‌ خورده است. باور ما این است که بخش دولتی باید کمک کند، اما به‌عنوان یکی از بازیگران این عرصه؛ آن هم در جاهایی که عموماً بخش خصوصی رغبتی به سرمایه‌گذاری نشان نمی‌دهد. پس من منکر لزوم سرمایه‌گذاری بخش دولتی نیستم؛ مخصوصاً در جاهایی که ریسک بازدهی هست و نیاز به فعالیت توسعه‌ای و فرهنگ‌سازی دارد.»

او ادامه داد: «در مقابل معتقدم در سال‌های گذشته فرهنگ و ویژگی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان برای مردم شناخته شده است؛ یعنی مردم در سطوح خیلی خوبی به ارزش‌آفرینی جدی این شرکت‌ها آگاهی دارند. بنابراین یکی از ابزارهایی که برنامه‌ریزی‌ شده و توسعه‌اش می‌دهیم، استفاده از مدل‌ها و الگوهای سرمایه‌گذاری جمعی مردمی است. علاقه‌مندیم در حوزه‌هایی که خصوصاً مردم بهتر احساسش می‌کنند از این روش استفاده کنیم. به جای اینکه پول دولتی را مستقیم هزینه کنیم، آن را صرف پوشش ریسک سرمایه‌گذاری خرد مردمی کنیم.»

فیروزآبادی با اشاره به ابزارهای دیگر در این زمینه برای تأمین مالی اکوسیستم توضیح داد: «مسئله سومی که به‌عنوان یک ابزار سرمایه‌گذاری جدی به آن نگاه می‌کنیم، استفاده از ظرفیت‌های قانون جهش دانش‌بنیان است. بخش بزرگی از اقتصاد ما دولتی و بخش دیگر هم خصوصی سنتی است. برای اینکه بشود این بخش خصوصی بزرگ را پای کار آورد، نیاز به ابزارهای مدرن است. ابزار اعتبار مالیاتی در تحقیق و توسعه که مصوب قانون جهش دانش‌بنیان است یک ابزار بسیار بزرگ است که مؤدیان مالیاتی بتوانند مالیات‌های مستقیم‌شان در مسیر سرمایه‌گذاری را در توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و اتفاقاً در حوزه‌هایی که خودشان کار می‌کنند به کار بگیرند.»

به گفته او این ظرفیت بسیار بزرگی است و تاکنون سه، چهار مجموعه بزرگ معدنی و مجموعه‌های پتروشیمی کشور پای کار آمده‌اند که نمونه آن هم صندوق سرما‌یه‌گذاری خطرپذیر سیاسی خلیج فارس است که هفته گذشته مجوز نهایی خود در این زمینه را دریافت کرده و دو هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری اولیه برای سرمایه‌گذاری موضوعی روی پتروشیمی آورده است.

فیروزآبادی گفت: «جذابیت این صندوق‌های خطرپذیر این است که زمانی تشکیل می‌شوند که موضوعاتی که می‌خواهند روی آن سرمایه‌گذاری کنند به تأیید شورای راهبری فناوری‌ها و محصولات دانش‌بنیان برسد. از این جهت دیگر نمی‌توانند سرمایه‌گذاری متفرقه داشته باشند. از طرفی مزیت اعتبار مالیاتی را دارند و از طرفی ما برندسازی را هم برایشان انجام می‌دهیم. در دهه پیش رو ظرفیت این صندوق‌های خطرپذیر یکی از ابزارهای بزرگ سرمایه‌گذاری خواهد بود.»

همچنین او از لزوم ورود سرمایه‌گذاری خارجی به این حوزه خبر داد و اینکه در این زمینه معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری برنامه‌هایی در نظر گرفته است.

معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در این مورد اعلام کرد:‌ «معتقدم سرمایه‌گذاری خارجی یکی از الزامات است. نمی‌شود لزوماً به سرمایه‌گذاری داخلی معتقد بود و منتظر بود که اقتصاد کامل دانش‌بنیان شکل بگیرد. حتماً نیاز داریم سازوکارهایی برای توسعه سرمایه‌‌گذاری خارجی داشته باشیم. برنامه‌ای که معاونت علمی در قالب همکاری‌هایی در مرکز تعاملات بین‌المللی ما رقم می‌زند، همکاری استراتژیک با چند کشور خوب دنیاست تا مسیر سرمایه‌گذاری خارجی را هم با روش مستقیم و غیرمستقیم در معاونت و اکوسیستم داشته باشیم.»

دارایی غیرمشهود به‌عنوان وثیقه بانکی
طبق اعلام فیروزآبادی، صندوق نوآوری شکوفایی تا پایان آذر سال گذشته سه هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که این میزان نسبت به سال ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ کاهش قابل توجهی داشته است. در سال ۱۴۰۰ میزان تسهیلات پرداختی صندوق برابر با چهار هزار و ۹۱۶ میلیارد تومان بوده که نسبت به امسال کاهش تقریباً ۵۴درصدی را نشان می‌دهد.

این تسهیلات به راحتی هم در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان قرار نمی‌گیرد و این شرکت‌ها تا تصویب و پرداخت آن باید زمان طولانی‌ای سپری کنند. به گفته اکثر شرکت‌های دانش‌بنیان اگر هم صندوق نوآوری و شکوفایی تسهیلات در قالب پرداخت وام برای این شرکت‌ها را تصویب کند، در مرحله بعدی یعنی پرداخت آن از سوی بانک با مشکل برخورد می‌کنند.

حالا دهقانی فیروزآبادی در مورد این مشکل و راه‌‌حل رفع آن به «کارنگ» گفت: «صندوق نوآوری و شکوفایی در طول زمان فعالیتش مخصوصاً در چهار سال اخیر قریب به ۲۸ هزار میلیارد تومان مجموعه تسهیلاتی ارائه داده که در چهار سال گذشته این میزان پرداخت بیشتر بوده است. بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان ضمانت‌نامه صندوق‌ در سال گذشته با کمک معاونت علمی فراهم شده است. مسئله تسهیلات نیست؛ مسئله این است که اکوسیستم در حال بزرگ شدن است و نیازمند روش‌های جدید سرمایه‌گذاری و وثیقه‌گذاری هستیم.»

او ادامه داد: «یکی از برنامه‌های راهبردی که در معاونت انجام می‌شود این است که بتوانیم با استفاده از ارزش‌گذاری فناوری‌ها و دارایی‌های نامشهود شرکت‌ها، زیرساختی برای جذب تسهیلات آماده کنیم. تسهیلات وجود دارد، اما تسهیلات بانکی است و بانک هم قضاوت و راه و روش خودش را برای پرداخت دارد. اگر بشود این دو را به هم نزدیک کرد، دو کار می‌شود انجام داد: یکی اینکه سعی کنیم بانک را پای کار بیاوریم و الزامات بانک را اصلاح کنیم و از طرفی در پایین‌دست سعی کنیم نظامات وثیقه‌گذاری شرکت‌ها را تقویت کنیم. این برنامه جدی در حال جلو رفتن است و پیگیر آن هستیم و قانونی هم که از طرف کمیسیون اقتصاد دنبال می‌کنیم این است که دارایی‌های نامشهود برای وثیقه‌گذاری شرکت‌ها گذاشته شود. اگر این اتفاق بیفتد، بخش بزرگی از مشکل جذب تسهیلات بانکی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان حل خواهد شد.»

اینترنت حرفه‌ای برای تیم‌های دانش‌بنیانی
در ادامه این نشست خبری، فیروزآبادی در پاسخ به سؤالی در خصوص محدودیت‌ اینترنت و تأثیر منفی آن روی اکوسیستم دانش‌بنیانی و استارتاپی کشور گفت که از تمام توان خود برای حل این موضوع در ماه‌های گذشته استفاده کرده است.

او در این مورد گفت:‌ «در چند ماه گذشته با تمامی نهادهای مختلف از جمله مرکز ملی فضای مجازی و هیئت دولت و… جلسات متعددی برگزار شده تا شبکه اینترنت باثبات و بهتری برای کسب‌کارها ایجاد شود. وجود یک اینترنت قوی و مناسب نه فقط برای کسب‌وکارها، بلکه برای همه اکوسیستم فناوری و مردم از ضروریات است.»

او درباره موضع معاونت علمی و فناوری در خصوص اینترنت با دسترسی خاص اعلام کرد که این نهاد یکی از پیشنهادکنندگان اصلی موضوع اینترنت با دسترسی ویژه برای کسب‌وکارها بوده‌ است و تأکید کرد که نباید اسم این اینترنت را «اینترنت طبقاتی» گذاشت.

دهقانی با اعلام اینکه با وزارت ارتباطات هماهنگی‌های متعددی برای دسترسی به این اینترنت برای تیم‌ها صورت گرفته، توضیح داد:‌ «قصد داریم در فاز اول در شهرهای بزرگ و در مناطق خاص مانند پارک‌های فناوری، مراکز نوآوری و هم‌آفرینی این طرح را داشته باشیم تا تیم‌هایی که علاقه‌مند هستند، به‌ شکل کاملاً حرفه‌ای از بالاترین سطح شبکه ارتباطی کشور استفاده کنند.»

او با تأکید بر اینکه باید «اینترنت ویژه» یا «اینترنت حرفه‌ای» در مراکز خاص مثل منطقه ویژه پیام یا پارک پردیس در اختیار تیم‌های حرفه‌ای قرار بگیرد، ابراز امیدواری کرد که این پروژه در کمتر از دو ماه آینده به نتیجه برسد.

تاریخ خبر: 1402/02/23

کد خبرنگار: 892520125- ( سامان بیات ترک)

شماره خبر: 6

علم فقط برای علم نیست، بلکه برای حکمرانی است

  • ۱۹۱
دکتر طهرانچی در نشست رونمایی از کتاب «آنسوی اسپوتنیک»:
علم فقط برای علم نیست، بلکه برای حکمرانی است

به گزارش کافه دانشگاهیان، در این مراسم که با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر هادی نیلفروشان مترجمان اثر برگزار شد، علاوه بر مترجمان، تعدادی از فرهیختگان حوزه کتاب برگزار شد، دکتر طهرانچی به عنوان نخستین سخنران از چگونگی ترجمه این اثر گفت: در سال ۲۰۱۰ به یکی از منابع غنی در حوزه سیاست علمی برخورد کردیم. بعد از جنگ جهانی یکی از قطب‌های پیگیر بحث علم و فناوری ایالت متحده بوده که از جنگ سرد تاثیر گرفته بود. آمریکا بعد از اینکه با پرتاب بمب اتم قدرت علمی خود را ثابت می‌کند، پاسخ آن را در زمان جنگ سرد و پرتاب ماهواره اسپوتنیک به فضا توسط شوروی دریافت کرد. رقابت علمی آن دوران شوروی و آمریکا بسیار مهم بود. در آن زمان پروفسور نیل نویسنده این کتاب، این اثر را با جمعی از همکارانش نوشت که نکات مهمی در آن دارد و سیاست علم را کاملا متمایز با علم به تصویر کشیده است. در حقیقت این کتاب یک منبع علمی جدی برای شناخت سیاست علم شناخته می‌شود.

وی افزود: روایتی مجعول از گذشته در ایران بود که علم برای علم است ولی این کتاب به ما می‌گوید علم برای حکمرانی است. بحث اصلی این کتاب این است که چگونه دولت‌ها و حکومت‌ها به صورت مویرگی نظامات علمی را مدیریت می‌کنند. اینکه در وزارتخانه‌ها، مجلس‌ها و... مباحث علمی چگونه جلو می‌رود. اینکه چگونه در آموزش علم و فناوری در آموزشگاه‌ها اثرگذار است. این کتاب چهار بخش دارد که در بخش آخر بحث جهانی شدن را توضیح می‌دهد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ضمن تشکر از موسسه مطالعات اجتماعی وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای همراهی در پروسه انتشار کتاب «آنسوی اسپوتنیک» اضافه کرد: این کتاب به طور جدی به تمام مدیران ارشد نظام آموزش عالی توصیه می‌شود. این اثر ثمره هشت سال کار مداوم است و فقط یک کتاب ترجمه شده تحت الفظی نیست. ما با این کتاب زندگی کردیم و این هزار و صد صفحه یک مجموعه برگردان شده به زبان فارسی نیست. در اصل یک فهم جریان علمی است که مسلما برای کارکنان حاکمیت و نظام علم و فناوری مفید است.

در ادامه این نشست نیلفروشان دیگر مترجم اثر با اعلام این موضوع که زهرا صمدی دیگر مترجم کتاب در خارج از کشور بود و به این رویداد نرسید، ضمن تشکر از حضور

فرهیختگان حاضر در این نشست درباره ایده اولیه ترجمه کتاب گفت: انتخاب و برگزیدن کتاب و ضرورت آن برای حضور در نشر فارسی، ایده دکتر طهرانچی بود و من خوشحالم در کنار ایشان حضور داشتم و آموختم. خانم صمدی نیز به عنوان مترجم سوم، به اندازه ما سهم و نقش داشتند و برای این کتاب زحمت کشیدند.

وی افزود: سنت ترجمه از دید من درخصوص چنین کتاب‌هایی در ادامه روایت قرآنی است که می‌گوید آشنایی با آثار مختلف فقط از طریق شنیدن رخ نمی‌دهد و مطالعه تجربه دیگران مهم است. البته ما نمی‌خواهیم صرفا نقل کننده باشیم و روی این موضوع تأکید کنم که «آنسوی اسپوتنیک» کتاب مهمی است. ما سال‌هاست در رابطه با تجربه علمی صحبت نمی‌کنیم و این کتاب به زیباترین و جامع‌ترین شکل ممکن شکلگیری یک نظام علمی در کشور را توضیح می‌دهد. ما برای شکل دهی نظام علمی کشورمان می‌توانیم از این روایت استفاده کنیم و تحقیق در نظامات علمی کشورهایی مثل چین، انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی می‌تواند کمک زیادی به این رشد کند.

تاریخ خبر: 1402/02/22

کد خبرنگار: 892520125- ( سامان بیات ترک)

شماره خبر: 5

مطالب پیشنهادی

تماس با من

  • ایمیل: fdpub@yahoo.com
  • تلفن: 02166490178
  • فاکس: 02166490179
  • موبایل: 09121308639
  • آدرس خبرگزاری: تهران، میدان انقلاب اسلامی، خ 16 آذر روبروی درب غربی دانشگاه تهران ک پارسی پ 6

همکاری با ما

چنانچه مایل به همکاری با ما هستید می توانید اخبار و مقالات خود را از طریق راه های ارتباطی به دست ما برسانید تا بعد از تایید سردبیر سایت منتشر نماییم؛ سردبیر پایگاه خبری: مهندس سامان بیات ترک.