-
سه شنبه, ۲۳ آبان ۱۴۰۲، ۱۱:۲۳ ق.ظ
-
۴۵
کشفی مهم در تحقیقات سلولهای مغز
کشف راز احیای عصب های مغز
محققان در دانشگاه «اوبرن» در آلاباما آمریکا به یک کشف مهم دست یافته و فرایند جایگزین شدن پروتئینهای قدیمیتر توسط سلولهای مغز را مشخص کردند.
این فرایند که برای حفظ ارتباطات عصبی موثر و کارکردهای شناختی بهینه، ضروری است در یک مطالعه نوآورانه درباره بازیافت پروتئین در سلولهای مغزی شناسایی شده است. یافتههای این تحقیق به تازگی در نشریه معتبر «مرزهای زیستشناسی» منتشر شده است. این مطالعه تحقیقی درباره انتقال و بازیافت پروتئینهای قدیمیتر در سلولهای مغزی توضیح میدهد.
مکانیزم دخیل در جایگزینی پروتئین در نورونها (سلولهای عصبی)
دکتر «مایکل و. گراملیش» استادیار فیزیک در دانشگاه اوبرن توضیح میدهد: سلول ها در مغز بطور منظم و مکرر جایگزین پروتئینهای قدیمیتر و کهنهتر میشوند تا فکر کردن موثر را حفظ کنند. اما مکانیزم دقیق اینکه چگونه پروتئینهای قدیمیتر هدف گرفته میشوند و به جایی که باید بازیافت شوند انتقال داده میشوند. تا الان یک سوال باقی مانده بود.
وی افزود: تحقیق ما نشان میدهد که یک مسیر خاص تنظیم کننده این مساله است که چگونه پروتئین های قدیمیتر به مکانی از تجمع سلولی برای بازیافت انتقال داده می شوند و این اجازه می دهد تا پروتئین های جدید جای آنها را بگیرند.
این کشف تبعات مهمی برای شناخت سلامت مغز دارد. بدون وجود جایگزینی موثر پروتئین ها، سلول های عصبی در مغز در طول زمان دچار زوال میشوند و تاثیرگذاری آنها کم میشود.
دکتر گراملیش میگوید: کار تحقیقی ما یک مسیر قابل تنظیم (regulatable) را افشا میکند که میتواند برای سازگاری با افزایش یا کاهش عملکرد مغز، تنظیم شود. این کار از تضعیف و زوال نورونها در طول زمان جلوگیری میکند.
وی با تاکید بر اهمیت این یافتهها خاطرنشان کرد: ما از شناخت این مساله متعجب شدیم که مکانیزم منفرد ساده و قابل تنظیم این مشخص میکند که چه زمانی پروتئین های قدیمیتر برای بازیافت انتخاب می شوند.
محققان برای این مطالعه ترکیبی از تکنیک های مختلفی از جمله میکروسکوپی فلورسنس، کشت سلول هیپوکمپ و تحلیل محاسباتی استفاده کردند. تیم تحقیقاتی دانشگاه اوبرن امیدوار است که یافتههای این تحقیق بطور بالقوه بتواند به پیشبرد آگاهی درباره سلامت مغز و بیماریهای زوال عصبی یاری برساند. (به نقل از ایرنا)